Hoe krijg ik weer het vuur in mijn relatie?

Hechte relaties zijn essentieel voor ons welzijn en geluksgevoel. Wij voelen ons veilig, geborgen en gezien. De meeste studies op het gebied van relaties richten zich op het oplossen van conflicten en spanningen. Het is met name in de eerste (hechtings-)fase van relaties dat wij elkaar op dit vlak testen, een heel belangrijk kenmerk van succesvolle liefdesrelaties: voorspelbaarheid en veiligheid.

Een probleem op de lange termijn is echter dat wij die veiligheid gaan ervaren als saai. Je kent je partner door en door en komt in repeterende patronen. Dezelfde hobby’s, gewoontes, rituelen. Iedere dag weer. Groundhog Day. Naast een leven waarin werk, gezin, ouders en vrienden al onze energie vragen. Het vuur gaat er een beetje (en soms zelfs volledig) uit. Uit onderzoek dat Motivaction een tijdje geleden uitvoerde, blijkt dat 70% (!) Nederlanders soms moeite hebben met de zichzelf herhalende regelmaat van hun leven. Een regelmaat van: wekker, kinderen op tijd de deur uithelpen, werken, boodschappen doen, thuiskomen, koken, de kinderen in bed, om tot slot uitgeblust op de bank voor RTL4 neer te storten. Waarna de volgende dag het patroon van sleep, work, eat, repeat van voren af aan begint.

Sleur is misschien wel schadelijker dan ontrouw bleek uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Arthur Aron. Aron volgde 123 stellen gedurende zestien jaar en ontdekte dat sleur funest is voor een liefdesrelatie (hier een link naar dat onderzoek). Als er al sprake was van verveling in de vroege fase (na ca. 7 jaar) in de relatie, gaven stellen aan significant ontevredener te zijn over hun huwelijk op langere termijn (na 16 jaar). Als onderliggende reden gaven de stellen aan zich minder verbonden met elkaar te voelen vanwege de sleur in hun relatie. Opvallend, dus niet de aanwezigheid van conflicten en spanningen was bepalend, maar de afwezigheid van opwinding.

In mijn eigen (langdurige) relatie ging mij dat op een gegeven moment zo tegenstaan dat ik op het punt kwam om de relatie te verbreken en mijn grote jeugdliefde te verlaten. Het dagelijkse ritme van werk en gezin en de vele rollen die ik op mij nam, sloeg alle spanning en creativiteit uit onze relatie. Onze connectie kwam onderaan de prioriteitenlijst. Ik zocht, en vond, spanning buiten de deur en onze verbinding werd almaar slechter. Voor mij dus herkenbaar.

Wat is de remedie? Heel makkelijk is het niet. Vaak wordt aanbevolen dat je vooral goed moet praten en leuke dingen doen met je partner en dat het dan wel weer goedkomt. Dat kan natuurlijk absoluut geen kwaad, maar als het zo makkelijk was zouden niet rond de 40% van de huwelijken eindigen in een echtscheiding. Gelukkig heeft Aron daar ook onderzoek naar gedaan. En dat wijst uit dat als partners samen nieuwe, uitdagende en opwindende dingen doen, dat dit een vorm van persoonlijke groei oplevert. En dit levert op zijn beurt meer connectie en intimiteit tussen de partners op. De resultaten zijn echt significant dus ik maak hier regelmatig gebruik van als ik met stellen werk die wat meer avontuur kunnen gebruiken. Voor ieder stel is het anders wat nieuw en uitdagend is, maar je zou samen eens een lijstje kunnen maken, bijvoorbeeld: samen reizen zonder vastgelegd schema, naar een pretpark, les nemen in salsa dansen, samen bungee jumpen, verhuizen, een grote verbouwing.

Voor iedereen werkt het natuurlijk verschillend, maar een opvallend resultaat van deze studie is dat er meer verschil gemaakt blijkt te worden naarmate het hart sneller gaat kloppen van de activiteit. Dus hoe spannender, hoe groter het effect. Misschien dat je een situatie kan herinneren waarbij jullie iets spannends beleefden en wat het tussen jullie deed na afloop. Dat kan enorm helpen om meer intimiteit, maar dus ook vuur en opwinding in de relatie te brengen. Misschien dat jij ook iets spannends kunt bedenken? Probeer het eens uit. Ik ben heel benieuwd, dus laat het mij weten, stuur mij gerust een whatsapp. Ook als je een vraag hebt.

Ik ben ondermeer gespecialiseerd in langdurige relaties, jaloezie, ontrouw en non-monogamie. Maar alle relatieproblemen zijn bij mij welkom. Zoek je daar hulp bij? Je kunt mij altijd vrijblijvend vragen stellen via de e-mail of whatsapp, ik help je graag. Ben je al wat verder, boek dan een gratis kennismakingsgesprek.

Vorige
Vorige

Moet ik vertrekken of moet ik blijven? 5 indicatoren die aangeven dat het met je relatie niet goed zit

Volgende
Volgende

De vier stadia van Liefdesrelaties