De vier stadia van Liefdesrelaties

Ik ben gespecialiseerd in liefdesrelaties, zowel voor mensen die op zoek zijn naar liefde als stellen die hun intimiteit en verbinding willen verdiepen. In de loop der tijd heb ik 4 belangrijke stadia in de liefde geïdentificeerd, gebaseerd op waar we staan in ons bewustzijn:

  1. Ik heb liefde nodig

  2. Ik kies liefde

  3. Ik ben liefde

  4. Liefde

Geen stadium is beter of slechter; ze zijn allemaal een noodzakelijk onderdeel van onze evolutie. Elk stadium bevat lessen en wijsheid. Naar mijn mening zijn deze stadia allemaal even belangrijk. Waar je ook bent, het is perfect. Er is geen behoefte om jezelf te beoordelen of welk stadium je momenteel doormaakt. Ze zijn ook niet noodzakelijk opeenvolgend, en je kunt jezelf in een volgende relatie opeens weer in stadium 1 terugvinden.

De basis van het eerste stadium is de sterke behoefte: "Ik heb jou nodig". Wij zijn allemaal geconditioneerd door Disney, romcoms en andere media met sprookjes die ons het soort liefde leren waarbij de ander jou compleet maakt. Waarbij het 'ze leefden nog lang en gelukkig' het eindstadium is. Dit legt veel druk op de relatie, en eerlijk gezegd kan deze relatie je nooit echt vervullen omdat je in de overtuiging leeft dat je op geen enkele manier tekortschiet. Een probleem wordt altijd neergelegd bij de ander: “Jij geeft mij niet wat ik nodig heb”. In dit stadium richt de relatie zich naar buiten en dat gaat gepaard met frustratie, manipulatie en een drang naar controle.

Het tweede stadium is “Ik Kies Liefde”. Onbewust trekken we een partner aan die onze jeugdwonden naar boven brengt, zodat we ze kunnen helen. Zonder dat we het doorhebben geloven we dat wat vertrouwd is, wat veilig voelt. In dit stadium ben je een perfecte match voor elkaars wonden, als een puzzelstukje passen jullie bij elkaar. De (innerlijke kind-)wonden komen naar boven om met liefde te worden beantwoord. Helaas zal wat we van onze partners willen voor hen het moeilijkst zijn om te geven, maar als ze bereid en bewust genoeg zijn, kun je de relatie gebruiken om samen te groeien en te helen. Zodra je de wonden hebt geheeld trek je ofwel geen partner meer aan die je de mogelijkheid biedt om ze te helen. Of zullen dezelfde gedragingen die je vroeger triggerden dat niet meer doen omdat je ze hebt genezen.

Essentieel in dit stadium is dat je de relatie gebruikt als middel voor je genezing en evolutie. Je triggers worden stapjes naar vrijheid... naar een vergroting van je liefdeservaring. Elk deel in jou dat je veroordeelt of verbergt is eigenlijk een poort naar zelfacceptatie. Als je nog niet alle delen van jezelf omarmt, projecteer je ze op anderen, en het leven spiegelt het terug. Het is eigenlijk zo simpel. Iedereen die je ontmoet (niet alleen je geliefden) geeft je de mogelijkheid om meer van jezelf te leren houden. Als spiegels die je laten zien hoe je meer van jezelf kunt houden. Uiteindelijk word je verliefd op de hele wereld. Jezelf liefhebben is synoniem met van iedereen houden. (En dat betekent niet dat je iedereen leuk moet vinden).

In het derde stadium gaan relaties alleen nog maar over het vieren en delen van liefde. Dit is het ‘Ik Ben Liefde’ stadium. Op dit punt weet je dat liefde altijd in je heeft gezeten. Iemand kan dit gevoel van liefde hebben opgeroepen, maar het zit in jou. Mensen komen en gaan, maar je realiseert je dat liefde altijd hier is, het is wie je bent. Je projecteert het alleen niet langer op een persoon. Het is bevrijdend om liefde op deze diepe manier te kennen. In het ‘Ik Ben Liefde’ stadium zie je dat jij de bron bent. Het gaat niet langer om een zelfverbeteringsproject en je ontdekt dat de waarheid van wie je bent altijd heel is geweest, en dat je nooit iets tekortkwam.

Het laatste stadium heet simpelweg “Liefde”. Er is geen 'Ik', er is geen 'Jij' - gewoon Liefde ... als een eenwording. Het herdefinieert wat liefde is. De essentie van het leven zelf ... de stoel, je geliefde, het afval, alles gemaakt van hetzelfde materiaal ... liefde. In dit stadium is het niet langer wie je bent, maar wat je bent. Ongeacht waar je bent in je leven, ongeacht wat je hebt doorgemaakt, is het mogelijk om nu wakker te worden voor deze liefde. Iets in je weet het al. Het is hier allemaal om ons wakker te maken voor deze grotere liefdesaffaire ... Een liefde die niet langer voorbestemd is voor één persoon, maar ervaren wordt in heel het leven. St. Franciscus zegt: "Wat je zoekt, is wat kijkt". Jij bent degene waar je naar op zoek was ...

Ik ben ondermeer gespecialiseerd in langdurige relaties, jaloezie, ontrouw en non-monogamie. Maar alle relatieproblemen zijn welkom. Zoek je daar hulp bij? Je kunt mij altijd vrijblijvend vragen stellen via de e-mail of whatsapp, ik help je graag. Ben je al wat verder, boek dan een gratis kennismakingsgesprek.


Dit artikel is geïnspireerd door werk van David Deida: The Three Stages of Intimacy en Alyssa Nobriga: The 4 Stages of Conscious Love.

Vorige
Vorige

Hoe krijg ik weer het vuur in mijn relatie?

Volgende
Volgende

Intimiteit in de relatie: wat is het en waarom is het belangrijk? De drie componenten van intimiteit