Twijfelen over je relatie. Waarom tegenwoordig relaties meer onder druk staan dan ooit

Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over genderidentiteiten. Duidelijk is dat er een brede maatschappelijke beweging is naar individualisme, iedereen heeft recht op erkenning en gezien te worden in zijn/haar identiteit. Om die reden zijn er ruimere (LHBTIQAP) definities gekomen waar mensen zich prettiger en geaccepteerd bij voelen. Dezelfde ontwikkeling is te zien bij relaties. Vaker dan ooit kiezen stellen voor een alternatieve relatievorm, zodat die voor beiden beter past. Veel van die relatievormen hebben in de praktijk al langer bestaan, net als de genderidentiteiten, maar zijn nooit als zodanig benoemd. Maar het is wel duidelijk dat tegenwoordig meer mensen ervoor uitkomen. Steeds meer is het geaccepteerd voor een andere relatievorm te kiezen dan het romantische Hollywood/Disney-model (prins kust prinses, ze trouwen, krijgen kinderen en leven samen gelukkig tot het einde der tijden).

Nu meer mensen mogen en durven te kiezen voor hun eigen geluk zie je dat ze ook flexibeler worden in hun keuzes voor relatievormen. Want we willen tegenwoordig alles tegelijk. Vanuit het traditionele perspectief: De prinses combineert werk met zorg voor de kinderen en het huishouden. Ze zorgt voor haar ziekelijke ouders, gaat naar de sportschool, onderhoudt relaties met haar vriendinnen, in het weekend wil ze graag de verpletterende verleidelijke schoonheid zijn en als kers op de taart moet ze de meest opwindende minnares in de slaapkamer zijn. De prins moet carrière maken, liefst zijn vader overtreffen, een stoere en geweldige vader zijn, zich ontwikkelen, voor het gezin zorgen, sportief zijn, de leiding nemen, gevoelig zijn, blijven staan als het buiten stormt. Partners met vele rollen houden zoveel ballen in de lucht dat de relatie ondersneeuwt. Natuurlijk gaat dit ten koste van de verbinding, is dit vragen om problemen en die komen er dan ook met regelmaat.

De cijfers wijzen duidelijk in die richting. Wat relaties betreft zijn ze indrukwekkend. Maar liefst 57% van de relaties in Nederland eindigt in scheiding. In 70% van de vaste relaties hebben partners wel eens een oogje op een ander. 50% van de Nederlandse vrouwen zijn tijdens hun vaste relatie verliefd geweest op een andere man. Ruim 1 op de 4 Nederlanders heeft volgens onderzoek van NIPO (uit 2005) tijdens de vaste relatie wel eens seks met een ander, recenter onderzoek van Durex heeft het zelfs over 1 op de 3.

De trend is dus wel duidelijk: Mensen kiezen tegenwoordig steeds vaker voor alternatieve relatievormen, die beter passen bij hun drukke leven. In de volgende blog zal ik daar dieper op ingaan. Duidelijk is dat we meer dan ooit bewust gaan kiezen voor een carrière, relatie, ouderschap en vriendschappen. Niet meer omdat het op een bepaalde manier moet, maar omdat het op een andere manier beter past. We worden ons meer dan ooit ons bewust van onze grenzen en gaan ons leven daarop inrichten. In balans, tussen avontuur en zekerheid, tussen nu en de toekomst, tussen samen en alleen.

Wij hebben het recht om te kiezen. Net zoals bij onze genderidentiteit, mogen we kiezen voor een alternatieve relatievorm, voor een leven off-the-grid, voor ander werk, voor wel of geen kinderen, voor zorg voor je ouders.

Veel succes met jouw keuzes. Zoek je daar hulp bij? Je kunt mij altijd vrijblijvend vragen stellen via de e-mail of whatsapp, ik help je graag. Ben je al wat verder, boek dan een kennismakingsgesprek.

Vorige
Vorige

Valentijnsdag: 5 tips voor je date (ook als je er een hekel aan hebt ;)

Volgende
Volgende

Relatieproblemen: 11 tips voor je relatie bij ruzie