Vreemdgaan: wat is dat en wat doe je eraan?

Vreemdgaan. In het Nederlands klinkt dat echt lelijk. Het heeft voor mij iets donkers, een steeg, een vies hotel, een printerhok. In het Engels noemen ze het ‘infidelity’. Veel intrigerender. Nu klinkt het voor mij als een luxe suite in een kasteel. Met champagne, een kingsize bed, lingerie en een schuimend bad. Of in het Frans: Les Liaisons Dangereuses.

Wat is dat eigenlijk, vreemdgaan? De wereldberoemde relatietherapeut Esther Perel heeft er een fantastisch boek over geschreven, “Rethinking Infidelity”. Een van haar vele prachtige quotes: “Love is messy; infidelity more so. But it is also a window, like no other, into the crevices of the human heart.” Voor iedereen is het anders, denk er maar eens over. Wat betekent vreemdgaan eigenlijk voor jou? Is het vreemdgaan als je partner denkt aan een ander, een glimlach uitwisselt, een flirt, een kort gesprek, iemand aanraakt, whatsappjes uitwisselt, iemand net iets intiemer vastpakt dan een standaard begroeting. Stel: jullie komen ergens samen binnen. Je komt bekenden tegen en begroet elkaar. Iets wordt in zijn oor gefluisterd, hij lacht, …, wat is er gezegd? Je vraagt het, je krijgt een vaag antwoord. Wat gebeurt er met jou? Wat voel je? Waar voel je het? Waar ligt voor jou de grens? Ligt de grens voor jouw partner ergens anders dan voor jouzelf? Voel je jezelf vrijer als je partner er niet bij is, of niet kijkt? Weet jij eigenlijk wel hoe je partner hierover denkt, of neem je maar iets aan? Bijvoorbeeld: Zo’n 50 procent van de mensen vindt dat verliefdheid op een ander gelijk staat aan ontrouw of vreemdgaan volgens een artikel van het vakblad Evolutionary Psychology.

Het is volledig menselijk dat jij je aangetrokken voelt tot andere mensen. Een studie van de Universiteit van Berlijn heeft zelfs uitgewezen dat het evolutionair bepaald en dus onvermijdelijk is. In de trein, op je werk, op straat, op een festival. Niet alleen jij. Wij allemaal. Ook je partner, onafhankelijk hoe trouw jullie aan elkaar zijn of hoe sterk jullie liefde is. Dit kan een reden zijn om er eens een goed gesprek over te voeren. En wees eerlijk, hoe lastig het ook kan zijn om aan te geven waar jij naar verlangt. En laat je verrassen door de liefdevolle reactie van je partner. Dat gesprek, of die gesprekken, zullen een enorm verschil maken, jullie relatie op een dieper niveau brengen.

Dat jij een aantrekking voelt hoeft nog niet te betekenen dat je hierop hoeft te acteren. Dat is een keuze. En zelfs dan, als je ergens naar verlangt hoeft nog niet te zeggen dat je partner je tegemoet moet komen. Maar dan ligt het in ieder geval op tafel. En kun je het erover hebben. Waar liggen jouw grenzen, waar liggen de mijne. Ook kun je dan duidelijk maken wat er met jou gebeurt zodra de grenzen opgezocht worden, of zelfs overschreden. Beter vooraf een gesprek over grenzen dan achteraf een discussie of iemand iets verkeerd gedaan heeft.

Tijdens zo’n gesprek gebeurt er iets. Je wordt geraakt. Je voelt iets. Word je boos? Of bang? Voel je opeens afstand tot de ander? En mogelijk is er iets van twijfel: is jullie liefde wel wederzijds? Of kom je juist dichterbij? Door iets wat je vertelt wat je niet eerder hebt verteld. Door iets wat de ander zegt. Een blik. Een gebaar. Ben je bereid te onderzoeken waardoor je geraakt wordt? Of laat je je leiden door je angst? Ik begeleid stellen bij deze gesprekken. Juist omdat er emoties bij komen, omdat je iets voelt in je lichaam. Een knoop in je maag, je keel die zich dichtknijpt. Omdat het spannend is, je kwetsbaarheid tonen, je openstellen.

Veiligheid ontstaat zodra jullie op één niveau komen, van elkaar begrijpen wat je wilt, en dat te respecteren. Onveiligheid ontstaat als je om de lastige onderwerpen heen draait en elkaar de indruk geeft dat aantrekkingskracht naar anderen er niet mag zijn of niet bestaat. Want die is er, en de ander weet en voelt dat ook. Hoe meer je dat verbergt, hoe meer de ander voelt dat er iets speelt. Je hebt een keuze hoe je ermee omgaat. Die keuze is aan jullie.

Ik heb in mijn relatie en met stellen dit gesprek inmiddels tientallen keren gevoerd. Het blijft spannend, maar wordt wel steeds makkelijker. Mijn partner en ik leggen het zelfs vast. Ieder kwartaal worden onze commitments opnieuw besproken en bijgesteld. Zo blijven we gecommitteerd aan elkaar, en aan onszelf.

Wil je praten over verlangens, over vreemdgaan of willen jullie relatieafspraken maken? Heb je vragen? Je kunt mij vrijblijvend vragen stellen via Whatsapp of e-mail. Ben je al iets verder? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Geloof mij, jullie zijn het waard, het geeft een boost aan jullie intimiteit.

Vorige
Vorige

Verliefdheid: Waarom kan het niet voor altijd zo blijven?